Η επικεφαλής του ειδικού τμήματος του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, Κριστιάνα Φιγκουέρες έχει αναλάβει να διασφαλίσει την επιτυχία της Συνδιάσκεψης για το Κλίμα που ξεκινά την Δευτέρα στο Παρίσι και να σώσει την Γη από την περιβαλλοντική καταστροφή.
Λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για το Κλίμα στο λαβωμένο Παρίσι, όπου οι ηγέτες των κρατών του κόσμου θα αναζητήσουν κοινές δράσεις και λύσεις, τα βλέμματα όλων πέφτουν στην 59χρονη διπλωμάτη από την Κόστα Ρίκα.
Η Κριστιάνα Φιγκουέρες που ανέλαβε την υψηλότερη θέση στον ΟΗΕ για το κλίμα το 2010, είναι κόρη του τρεις φορές Προέδρου της Κόστα Ρίκα, Χοσέ Φιγκουέρες Φερέρ. Από τα γραφεία του οργανισμού που προΐσταται στην Βόννη, η Φιγκουέρες καταβάλει άοκνες προσπάθειες για να μην επαναληφθεί στο Παρίσι το φιάσκο της Κοπεγχάγη το 2009, όταν λόγω της κακής προετοιμασίας των διαπραγματεύσεων, η υπογραφή ενός κοινού πρωτοκόλλου δεσμεύσεων από τις χώρες που συμμετείχαν δεν επετεύχθη.
(ο πατέρας της, Χοσέ, με την μητέρα της και τον αδελφό της, επίσης μετέπειτα Πρόεδρο της Κόστα Ρίκα)
«Ήταν η πιο επιτυχημένη αποτυχία μας» δηλώνει η Κοσταρικανή  διπλωμάτης σε συνέντευξη της στον βρετανικό Γκάρντιαν και προσθέτει «αυτή την φορά όμως κανείς δεν αμφισβητεί αν θα υπογραφεί κάποια συμφωνία, αλλά πόσο φιλόδοξη και δεσμευτική θα είναι αυτή».
(οι συνομιλίες στην Κοπεγχάγη το 2009 στέφθηκαν με απόλυτη... αποτυχία)
«Στην αρχή του χρόνου, όπου έλεγα ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία, οι πιο πολλοί με κοιτούσαν με απορία. Τώρα πιστεύω ότι όλοι συμφωνούν ότι αυτό θα γίνει. Υπάρχει η πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο και είναι και οικονομικά λογικό. ΟΙ περισσότεροι έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι προς το εθνικό τους συμφέρον να συμμετέχουν σε αυτήν την μεταστροφή» καταλήγει.
Η Φιγκουέρες είναι μια γυναίκα που ασχολείται με πάθος με τα θέματα του περιβάλλοντος. Συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια, αρχικά ως εκπρόσωπος της Κόστα Ρίκα και έπειτα σε υψηλότερο επίπεδο μέσα από τις τάξεις του ΟΗΕ, στις διεθνείς διαπραγματεύσεις. Ήταν παρούσα και με ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Κιότο.
(η Φιγκουέρες προωθεί την χρήση του ποδήλατου)
Όταν ερωτάται από τον Γκάρντιαν για τους λόγους που την ώθησαν να ασχοληθεί με αυτά τα θέματα επαναλαμβάνει μια ιστορία που την έχει μοιραστεί αρκετές φορές. «Όταν ήμουν μικρή υπήρχε στην Κόστα Ρίκα ένα είδος βατράχου, ο Χρυσοβάτραχος. Το θυμάμαι σαν μικρο παιδί. Όταν όμως εγώ έκανα τα παιδιά μου, αυτό το είδος είχε εξαφανισθεί. Γέννησα τις κόρες μου το 1988 και το 1989 και τότε συνειδητοποίησα ότι παραδίδω στα παιδιά μου έναν κόσμο μικρότερο λόγω της αδιαφορίας και την απερισκεψίας μας. Είχε φοβερή επιρροή αυτή η σκέψη στην ζωή μου».
(ο Χρυσοβάτραχος που έχει εξαφανισθεί απο την Κόστα Ρίκα)
Παρ όλη την αναστάτωση που έχει κυριεύσει τους παγκόσμιους ηγέτες από τα τρομοκρατικά χτυπήματα, η προετοιμασία που έχει γίνει αυτή την φορά απομακρύνει το ενδεχόμενο τα πρόσφατα γεγονότα να επισκιάσουν τις συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα. Ήδη οι περισσότερες χώρες έχουν αποστείλει τις προτάσεις τους στον ΟΗΕ και φαίνεται ότι έχει υπάρξει μια αρχική ταύτιση στους δείκτες. «Φαίνεται ότι η δέσμευση για 2,7 βαθμοί αύξηση μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε, το 2100 δηλαδή, είναι εφικτή. Δεν είναι αυτό που θέλουμε...», (το όριο των 2βαθμων Κελσίου έχει τεθεί από τους περισσότερους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις), «...αλλά είναι πολύ καλύτερο από τις προβλέψεις που υπάρχουν για 4-5 βαθμούς αύξηση».


Πηγή: Αυτή είναι η γυναίκα που έχει αναλάβει να σώσει τον πλανήτη από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/238001/ayti-einai-i-gynaika-poy-ehei-analavei-na-sosei-ton-planiti-apo-tis-epiptoseis-tis#ixzz3siXnVjNV

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.