Το γαϊδουράγκαθο κατάφερε να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη Αφρική και Αμερική αν και κατάγεται από την ταπεινή Μεσόγειο. Αυτό το ιδιαίτερο θαυματουργό  αγκάθι με το πλήθος ευεργετικών για την υγεία ιδιοτήτων, θέλει ηλιοφάνεια και ξηρό έδαφος για να αναπτυχθεί.
Βοηθά στην αντιμετώπιση και ανακούφιση από την ηπατίτιδα, την κίρρωση του συκωτιού αλλά και σε άλλες παθήσεις αυτού του ευαίσθητου οργάνου. Οι Αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν τα πλεονεκτήματα  που έδινε στο συκώτι και γενικά όλες τις αρετές του γαϊδουράγκαθου και το σεβόντουσαν πολύ. Στον μεσαίωνα το γαϊδουράγκαθο πλέον χρησιμοποιούνταν για πολλές παθήσεις και ήταν γενικά αποδεκτό. Όπως και να έχει, η ιστορία του γαϊδουράγκαθου στην ιατροφαρμακευτική, κρατάει 2.000 χρόνια. Πρώτες του εφαρμογές, ήταν η ανακούφιση του ασθενή από δαγκώματα φιδιών αλλά και για την αντιμετώπιση του ίκτερου. Αλλά και οι γυναίκες το χρησιμοποιούσαν ευρέως για τν αύξηση του γάλακτος  κατά την περίοδο του θηλασμού.

Πάμπολλες έρευνες έχουν δείξει πως το γαϊδουράγκαθο προστατεύει το συκώτι από επικίνδυνες χημικές ουσίες και από το οινόπνευμα.
Το Silymarin μια ουσία που περιέχεται στο γαϊδουράγκαθο είναι πιο δυνατό αντιοξειδωτικό από τη βιατμίνη C και τη βιταμίνη Ε. Τα τυποποιημένα αποστάγματα του γαϊδουράγκαθου είναι ευεργετικά στην κίρρωση του ήπατος, στην ηπατίτιδα Β, σε χρόνιες παθήσεις του συκωτιού, σε αλκοολικούς και σε ζημιές του συκωτιού από τοξίνες.

Αν έχετε προβλήματα στο συκώτι σας το βότανο αυτό σας αφορά άμεσα και πιθανόν το έχετε ακούσει η διαβάσει κάπου. Μάθετε επίσης ότι αν είστε χρήστης κάποιων φαρμάκων σας αφορά επίσης. Το γαϊδουράγκαθο έχει επίσης προστατευτική δράση σε περιπτώσεις υπερβολικής δόσης acetaminophen (ένα διαδεδομένο παυσίπονο) Επίσης προστατεύει το συκώτι από άλλα φάρμακα όπως το phenothiazine (χορηγείται συνήθως για τη θεραπεία από τη σχιζοφρένεια) και του haloperidol.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύνδεσμο Τροφών και Φαρμάκων το γαϊδουράγκαθο κατατάσσεται στα διατροφικά συμπληρώματα. Το βότανο είναι ασφαλέστατο όταν φυσικά ακολουθείται η σωστή δοσολογία χωρίς υπερβολές.

Έρευνες σε ζώα, έχουν δείξει πως το silymarin προστατεύει το συκώτι από βλάβες που προέρχονται από τοξικά χημικά. Συγκεκριμένα, ζώα που έλαβαν silymarin και αργότερα ήρθαν σε επαφή με θανατηφόρες και πολύ επιθετικές τοξίνες, γλύτωσαν από βέβαιο θάνατο χωρίς παρενέργειες.
Δοσολογία και παρασκευή: Έγχυμα: Ρίξτε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1 κουταλιά του τσαγιού ξηρούς σπότους και αφήστε το για 10 με 15 λεπτά. Το ρόφημα αυτό, πρέπει να πίνεται τρείς φορές την ημέρα.

Ζωή Κυροπούλου
www.mystikaomorfias.gr

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.