Z czym najczęściej kojarzony jest olej rycynowy? Z silnym środkiem przeczyszczającym. Tylko czy na pewno jego działanie jest aż tak ograniczone? Okazuje się, że olej ten ma w sobie tajemniczą moc.

Z czego robi się olej rycynowy?

Olej ten jest produktem roślinnym. Wytwarzany z rącznika pospolitego, zwanego powszechnie kleszczowiną pospolitą lub zwyczajnie, rycynusem. Choć roślina ta pochodzi z dalekiego kontynentu, bo aż z Afryki, zdobi wiele polskich ogródków. Nieprawdopodobne, ale w okresie letnio-jesiennym, rącznik pospolity jest chyba najpopularniejszą rośliną ozdobną okazale prezentującą się w wielu ogrodach. Choć jest to roślina jednoroczna i jej bylina w naszym klimacie przemarza w okresie zimowym, z uwagi na swój okazały wygląd w czasie kwitnienia i owocowania jest chętnie umieszczana w ogródkach. Oprócz tego, obecność rącznika pospolitego to naturalny sposób na pozbycie się z ogrodu niechcianych gości, jak krety czy turkucie. Jak w takim razie wygląda ta roślina? Jest to roślina jednopienna, która osiąga wysokość nawet 3 m, w klimacie tropikalnym rośnie dziko i ma wysokość nawet 10 m! Jej liście, sporych rozmiarów, przypominają wyglądem liście kasztanowca, a barwa może w różnych odcieniach dochodzić od zieleni nawet do koloru ciemnopurpurowego. Owoce rącznika także prezentują się okazale. Jednak mimo tak wielu walorów zewnętrznych roślina ta jest niebezpieczna. Jest trująca. Trujące są liście i łodyga, ale najbardziej nasiona. Te, zamknięte w torebkach owocowych zawierają czystą rycynę, której spożycie może doprowadzić nawet do zgonu. Dlaczego w takim razie olejek rycynowy nadaje się do spożycia i może być stosowany w wielu celach leczniczych i pielęgnacyjnych?

Jak wytwarza się olej rycynowy?

Olejek rycynowy jest pozyskiwany z nasion rącznika poprzez wytłaczanie oleju na zimno oraz poddawanie go wysokiej temperaturze razem z wodą i ostatecznie, wygotowywanie. Dzięki temu procesowi śmiertelnie trująca rycyna zawarta w nasionach ulega rozkładowi. Tak, więc powszechne nazewnictwo olejku rycynowego, „rycyna”, jest niepoprawne. Gdyby to była faktycznie rycyna, powodowałaby silne zatrucie, wymioty i śmierć. Olej rycynowy ma gęstą, lepką konsystencję, kolor od bezbarwnego do słomkowożółtego. Ma szerokie zastosowanie nie tylko w farmakologii, ale także w kosmetyce, zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie.

Na co stosuje się olej rycynowy?

1. Regereracja brwi i rzęs

Atrakcyjnie podkreślone oczy to efektywnie wytuszowane rzęsy lub przyciemnione za pomocą henny. Ale takie zabiegi upiększające przy dłuższym stosowaniu powodują, że rzęsy stają się bardzo łamliwe, cienkie, rozjaśniają się ich końcówki,. Rzęsy także wypadają w dużych ilościach i nie są już tak gęste, jak wcześniej. Nie zawsze stosowanie specjalnych odżywek, mających na celu wzmocnienie rzęs przynosi pozytywne efekty. Dlatego to właśnie użycie olejku rycynowego, powoduje, że rzęsy są bardziej odporne na stosowanie codziennych środków upiększających, nie wypadają, są gęstsze i nie łamią się. W niektórych przypadkach po użyciu olejku rycynowego na rzęsy zauważono przyciemnienie osłabionych i rozjaśnionych końcówek. Ta stara, można rzec, „babcina metoda” sprawdza się już od lat. Ale żeby przyniosła oczekiwane efekty i poprawę kondycji rzęs, olejek rycynowy musi być nakładany na rzęsy co wieczór, przynajmniej przez kilka miesięcy. Do tego zabiegu wystarczy dobrze umyta szczoteczka po starym tuszu. W przypadku rzadkich i osłabionych brwi można zastosować taki sam zabieg.

2. Regeneracja włosów

Włosy każdego dnia narażone są na działanie szkodliwych czynników. Poddawanie ich zabiegom fryzjerskim, jak zwykłe suszenie suszarką, farbowanie, prostowanie czy trwała ondulacja powodują, że z czasem robią się suche, łamliwe, nie chcą się układać, tracą podatność i wypadają. Szkodzi im także nadmiar stosowanych środków modelujących, jak żele czy lakiery. Temperatura powietrza w pomieszczeniach, także nie jest bez znaczenia. W okresie zimowym jest często za wysoka i powietrze jest suche, a na zewnątrz panuje przejmujący chłód. W okresie letnim, słońce bezpośrednio działa na włosy. Wszystko to sprawia, że włosy albo nadmiernie wypadają albo są bardzo zniszczone. Zastosowanie w pielęgnacji włosów olejku rycynowego wykazuje dużą skuteczność w poprawie ich kondycji. W zależności od problemu, olejek stosowany jest bardzo różnorodnie. Jeśli tylko końcówki włosów są zniszczone, wskazane jest codzienne smarowanie ich olejkiem rycynowym na noc, a następnego dnia, rano należy normalnie umyć głowę szamponem. Olejek rycynowy może być również stosowany w formie maski. Kilka łyżek oleju rycynowego miesza się z dwoma żółtkami jaja kurzego i łyżką oliwy z oliwek, taką miksturę nakłada się na włosy i przykrywa je foliowym czepkiem. Okład trzyma się na włosach przez całą noc, a rano myje głowę. Jeśli problemem jest brak błyszczących włosów, ich matowy wygląd oraz łamliwość, co powoduje ich plątanie się i problemy z rozczesywaniem, olejek rycynowy można w małej ilości dodawać w czasie mycia włosów do szamponu.

3. Regeneracja paznokci i skóry dłoni

Skóra dłoni jest najbardziej narażona na działanie czynników zewnętrznych. Nie tylko środowiskowych, ale także chemicznych. Zmarznięte dłonie, z przesuszoną skórą, mikrourazy, otarcia naskórka, częste używanie środków myjących lub środków czyszczących w czasie porządków, do tego łamliwe i niezdrowe paznokcie to problem niejednej kobiety. Mężczyzn zresztą też. Stąd olejek rycynowy uważany jest, jako środek działający kojąco i regenerująco na skórę dłoni. Do tego wzmacnia paznokcie. Dłonie można smarować na noc olejkiem i nakładać rękawiczki bawełniane lub wykonywać kąpiel dłoni w lekko podgrzanym olejku.

4. Pomoc dla zmęczonych nóg

Olejek rycynowy ma także działanie łagodzące bóle nóg, uczucie ich ciężkości. Do tego smarowanie na noc obolałych stóp i nóg wpływa korzystnie na skórę. Staje się bardziej elastyczna i miękka. Olejek rycynowy zaleca się do smarowania pięt, w celu zapobiegania ich rogowaceniu i pękaniu. Dbałość o nogi jest bardzo istotna, dlatego warto zastosować ten prosty i tradycyjny środek, aby przynieść im ulgę i poprawić ich kondycję.

5. Walka z zaparciami

Nieprawidłowa dieta jest tylko jednym z elementów współczesnego szybkiego tempa życia. Brakuje czasu na samodzielne przygotowywanie wartościowych posiłków, brakuje czasu nawet na spokojne jedzenie tych gotowych. Dlatego często sięgamy po produkty gotowe, z torebki, wysoko przetworzone, które zaspokajają uczucie głodu, ale nie dostarczają organizmowi potrzebnych składników odżywczych. Brak w diecie świeżych owoców i warzyw także zagraża prawidłowej pracy organizmu, a głównie układu trawiennego. Ten jako pierwszy reaguje. Pojawiają się zaparcia. Mogą mieć charakter czasowy lub przewlekły. W takich właśnie sytuacjach olejek rycynowy spełnia swoje zasadnicze zadanie, działa przeczyszczająco. Jego dawkowanie i okres podawania powinny być jednak konsultowane z lekarzem. Przekraczanie dozwolonych dawek, zbyt długie użycie może doprowadzić do upośledzenia pracy jelit. Dlatego używa się go doraźnie, a właściwe i długotrwałe przeciwdziałanie zaparciom może przynieść tylko prawidłowa dieta z odpowiednią ilością błonnika.

6. Gojenie podrażnień skóry

Codzienna walka o doskonały stan skóry to dążenie wielu. Niestety nie zawsze oczekiwania, co do jej stanu i względem używanych kosmetyków pielęgnacyjnych są zaspokajane stanem faktycznym skóry. Ta problematyczna, wrażliwa, skłonna do podrażnień, z licznymi wypryskami, nawet owrzodzeniami, czy urazami, jak oparzenia to zawsze bardzo wrażliwy organ i równie wrażliwy temat. A te wszystkie niedoskonałości to tylko niektóre wskazania do zastosowania olejku rycynowego. Poprzez swoje działanie łagodzące, natłuszczające i ochronne, przyczynia się do zatrzymywania w skórze wilgotności i łagodzi wiele jej podrażnień. Przyspiesza tym samym gojenie. Olejek rycynowy może być stosowany bezpośrednio na skórę w formie okładów lub smarowania, ale jest także składnikiem wielu gotowych maści aptecznych. Dlatego zanim sięgniemy po drogi krem, warto zapytać farmaceutę, a najlepiej lekarza dermatologa o zastosowanie olejku rycynowego.

7. Panaceum na dolegliwości ginekologiczne, okulistyczne i nie tylko...

Warto nadmienić także, że olejek rycynowy jest dodawany do niektórych kropli do oczu i zalecany w stanach zapalnych rogówki. Jego użycie jest także znane w ginekologii, w stanach chorobowych narządów wewnętrznych.
Jak widać zastosowanie oleju rycynowego jest bardzo wszechstronne. Można powiedzieć, że pomaga w wielu problemach zewnętrznie i wewnętrznie, dosłownie „od stóp do głów”. Ale jego pozytywne działanie na skórę, włosy, rzęsy, paznokcie, nogi, czy problemy z wypróżnieniem to nie wszystko. Wiele źródeł donosi o dobroczynnym działaniu oleju rycynowego na wiele poważnych schorzeń wewnętrznych i urazów. Choć medycyna konwencjonalna nie odnosi się do takich rewelacji przychylnie, praktykujący zielarze lub specjaliści od medycyny niekonwencjonalnej zalecają stosowanie okładów z oleju rycynowego zewnętrznie na miejsca chore. W przypadkach chorób wątroby, guzów, urazów wewnętrznych, nieokreślonych bólach mięśni, stawów, wysiękach do stawów, stanach zapalnych.
Olej rycynowy, jak każdy naturalny środek leczniczy może także wywołać alergię i nie być przyswojony przez organizm. Dlatego przy zastosowaniu pielęgnacyjnym i leczniczym zaleca się zachowanie szczególnej ostrożności.
Jednak jedno jest pewne, olej rycynowy był stosowany już kilka tysięcy lat temu, jako cudownie działający środek. Skąd się bierze to jego „cudowne” działanie? Trudno tak naprawdę dokładnie odpowiedzieć na to pytanie. Warto jednak wiedzieć, że rącznik pospolity, roślina, z której wytwarzany jest olejek rycynowy, w okresie średniowiecza był określany „Dłonią Chrystusa”. Jedni sądzą, że to przez kształt liści rącznika, inni wierzą, że przez zadziwiające działanie olejku rycynowego.

 http://polki.pl/natura-dla-zdrowia-i-urody-olej-rycynowy,we-dwoje-pielegnacja-i-zabiegi-domowe-spa-artykul,10060056.html

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.