Olej abisyński coraz częściej pojawia się jako składnik podstawowych kosmetyków do pielęgnacji. Jego właściwości od wieku znały kobiety z Afryki, teraz staje się popularniejszy również w Europie. Olej z nasion modraku abisyńskiego doskonale nawilża skórę, nie pozostawia tłustych śladów na skórze i uczucia lepkości. Oleju w czystej postaci możesz używać do pielęgnacji całego ciała i włosów.

Olej abisyński (crambe abyssinica) otrzymywany jest z nasion modraku abisyńskiego, zwanego także kapustą abisyńską, jednorocznej rośliny wywodzącej się z terenów Wyżyny Abisyńskiej we wschodniej Afryce oraz rejonu Morza Śródziemnego. Olej ten od wieków stosowany jest w celach kosmetycznych w krajach arabskich i Afryce. Dzięki swoim właściwościom regenerującym, nawilżającym i przeciwzmarszczkowym staje się coraz bardziej popularny w krajach europejskich i Stanach Zjednoczonych.
Crambe abissynica to bardzo lekki, bezwonny olej o jasnym, słomkowym kolorze. Wśród innych naturalnych olejów wyróżnia go łatwość rozprowadzania, niska lepkość oraz to, że nie pozostawia na skórze uczucia tłustości. Charakteryzuje się bardzo łatwym wchłanianiem i szybką penetracją naskórka. Dzięki doskonałemu poślizgowi i smarowności używany jest przy produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych oraz kolorowych jako naturalny zamiennik syntetycznych substancji filmotwórczych, takich jak oleje mineralne czy silikony.

Właściwości oleju abisyńskiego

Olej abisyński charakteryzuje się wyjątkowym działaniem pielęgnacyjnym. Zawdzięcza to przede wszystkim zawartości ponad 50% nienasyconego kwasu omega-9 – kwasu erukowego. Ma on silne właściwości natłuszczające i nawilżające – poprzez tworzenie na skórze delikatnego, niewidzialnego filmu ochronnego utrzymuje odpowiedni poziom nawodnienia, powstrzymuje proces przedwczesnego starzenia, a także zabezpiecza skórę przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak mróz czy wiatr. Dzięki swej łagodności polecany jest do leczenia egzem i natłuszczania wrażliwej skóry alergików i atopików oraz delikatnej skóry wokół oczu.
Ze względu na swoje działanie antyoksydacyjne olejek świetnie sprawdza się także w pielęgnacji cery dojrzałej. Chroni przed wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do utraty elastyczności skóry i powstawania zmarszczek, a także spłyca istniejące już oznaki starzenia. Zastosowany na poparzoną czy podrażnioną skórę niweluje zaczerwienienie, przynosi ukojenie i przyśpiesza regenerację naskórka, co sprawia, że polecany jest do używania po opalaniu. Dobroczynne działanie tego naturalnego olejku nie ogranicza się jedynie do skóry. Doskonale sprawdzi się on także przy naturalnej pielęgnacji włosów. Dogłębnie regeneruje suche i zniszczone stylizacją oraz zabiegami chemicznymi włosy, bez jednoczesnego obciążania fryzury. Przywraca włosom nawilżenie i naturalny połysk, zapobiega elektryzowaniu się, a także wygładza porowate końcówki. Użyty na dłonie wzmacnia łamliwe paznokcie, zapobiega ich rozdwajaniu, dodaje blasku i nawilża wysuszone skórki.

Zabiegi pielęgnacyjne z wykorzystaniem oleju abisyńskiego

Ze względu na unikalną konsystencję, smarowność oraz odporność na podgrzewanie, olej z nasion modraku abisyńskiego jest bardzo popularnym składnikiem produktów do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów oraz kolorowych kosmetyków do makijażu. Możesz jednak z łatwością sama wykorzystać go do zabiegów kosmetycznych w domowym zaciszu.
  • Użyj olejku zamiast kremu do twarzy – kilka kropel nałóż na dłonie, a następnie wmasuj w twarz, nie zapomnij też o >szyi oraz dekolcie. Olejek słynie z tego, że nie pozostawia na skórze tłustej warstwy, więc szybko wchłonie się pozostawiając skórę wygładzoną, nawilżoną i przygotuje ją na nałożenie makijażu. Możesz także dodać kroplę oleju do kremu, którego używasz na co dzień, aby wzmocnić jego działanie. Systematyczna pielęgnacja cery olejem crambe abyssinica uchroni Twoją skórę przed utratą elastyczności i pojawianiem się zmarszczek, a także zniweluje oznaki zmęczenia widoczne na skórze pod oczami.
  • Kuracja regenerująca przesuszone dłonie i stopy – przed snem nałóż grubszą warstwę olejku na stopy i dłonie, a następnie załóż bawełniane rękawice i skarpety. Rano skóra dłoni będzie niesamowicie miękka, zrogowaciała skóra pięt nawilżona, a paznokcie błyszczące.
  • Jeśli Twoje paznokcie są miękkie, łamliwe i rozwarstwiają się, wcieraj olejek abisyński dokładnie w płytkę za pomocą polerki. Paznokcie staną się twardsze i będą dużo szybciej rosnąć.
  • Aby dokładnie nawilżyć całe ciało przygotuj ciepłą kąpiel z 2 łyżkami oleju. Po wyjściu z wanny na skórze pozostanie cienka warstwa olejku, która zatrzyma wodę gwarantując optymalne nawilżenie i wygładzenie. Jeśli korzystasz z prysznica taki sam efekt uzyskasz wmasowując olejek w jeszcze wilgotną skórę.
  • Po opalaniu koniecznie zadbaj o regenerację skóry. Użyj mleczka po opalaniu uszlachetnionego kilkoma kroplami oleju abisyńskiego. Dzięki dodatkowi oleju balsam lepiej wniknie w naskórek i uspokoi podrażnioną promieniami słonecznymi skórę.
  • Jeśli twoje włosy są suche i osłabione suszeniem, prostowaniem lub Farbowaniem wprowadź do swojej pielęgnacyjnej rutyny olejowanie włosów olejkiem abisyńskim. Dwa razy w tygodniu wetrzyj dokładnie olejek w suche włosy i pozostaw na kilka godzin lub na całą noc, a następnie umyj szamponem. Po umyciu i wysuszeniu włosy będą wizualnie pogrubione, nawilżone oraz pełne blasku.
  • Aby zapobiegać niszczeniu się włosów, po ich umyciu rozetrzyj niewielką ilość olejku równomiernie na wszystkich końcówkach – powstały film zabezpieczy je przed działaniem wysokiej temperatury czy uszkodzeniami mechanicznymi i poprawi ich wygląd.
  • Zmieszaj olej abisyński z innymi olejkami naturalnymi, np. migdałowym i arganowym oraz dodaj swój ulubiony olejek eteryczny. Otrzymasz naturalny preparat do nawilżania i masażu ciała o wspaniałym zapachu.
Gdzie kupić olej abisyński?
Olejek abisyński kupisz w sklepach z naturalnymi kosmetykami, zielarniach i sklepach internetowych specjalizujących się w półproduktach kosmetycznych. Cena to około 25 – 30 złotych za 100 ml. Przechowuj go w szklanej butelce, w zaciemnionym miejscu o temperaturze pokojowej.

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.