Morze jest niczym luksusowy gabinet kosmetyczny pełen różnorodnych składników, które służą kobiecej urodzie, przywracając jej świeżość i blask. Sięgnij do tej morskiej skarbnicy i odkryj jej niezwykłą moc pielęgnacji i uzdrawiania skóry. Naturalne składniki kosmetyków traktują skórę wyjątkowo delikatnie. Kosmetyki z morza doskonale sprawdzają się w pielęgnacji skóry dojrzałej, alergicznej, w łagodzeniu objawów łuszczycy czy łupieżu.


Morze to nie tylko woda o wyjątkowym, niepowtarzalnym składzie, ale również całe bogactwo świata roślinnego i zwierzęcego. Dlatego kosmetyki, które swoją siłę czerpią z morza, mogą tak wiele – pielęgnują, upiększają, naprawiają szkody poczynione przez czas. Warto więc korzystać z dóbr, które z morskich głębin trafiają do kremów, balsamów, szamponów i kosmetyków do domowego SPA.

Właściwości morskich minerałów


Minerały morskie są w naturalny sposób absorbowane przez skórę i działają na nią regenerująco. Minerały wpływają pobudzająco na ukrwienie skóry, więc jest ona lepiej zaopatrzona w tlen i składniki odżywcze. Zatrzymują w niej wilgoć, poprawiają kondycję włókien elastyny oraz kolagenu i w efekcie skóra wygląda świeżo, jest elastyczna, dobrze napięta. Każda woda morska jest bogata w minerały i pierwiastki śladowe, ale w wodach Morza Martwego ich koncentracja jest 10-krotnie większa niż gdziekolwiek indziej. Dlatego minerały oraz przesycone nimi błoto i sól z Morza Martwego mają wyjątkowo silne właściwości kosmetyczne, a nawet lecznicze. Ich działanie przeciwzapalne i antybakteryjne sprawia, że maseczki, pilingi czy balsamy odżywiają, oczyszczają i dodają energii zdrowej skórze.

    Kosmetyki z minerałami morskimi stosowane na skórę z łupieżem, trądzikiem i wypryskami przynoszą ukojenie i pomagają uporać się z problemami skórnymi.

Właściwości alg morskich

Algi, czyli morskie wodorosty, okazały się być prawdziwym eliksirem młodości. To zasługa ich wyjątkowo bogatego składu. Algi zawierają m.in. białka, lipidy, witaminy, chlorofil, a także wszystkie mikroelementy i minerały, które są w wodzie morskiej. W kosmetykach stosuje się zarówno algi suszone i sproszkowane, jak i ekstrakty z nich. Są idealne do pielęgnacji skóry dojrzałej i suchej. Algi zamknięte w kremach, tonikach czy maskach działają silnie liftingująco, spłycają zmarszczki, nawilżają, regenerują. Oczyszczają skórę z toksyn, poprawiają koloryt, wygładzają i łagodzą stany zapalne. Dlatego preparaty z algami stosuje się także przy problemach dermatologicznych – trądziku, egzemach. Łagodzą również objawy łuszczycy, sprawdzają się w leczeniu blizn.

    Te niezwykłe morskie glony pomagają zwalczać cellulit, ponieważ wnikają w komórki tłuszczowe i pobudzają przemianę materii w podskórnej tkance tłuszczowej.


Właściwości pereł i macicy perłowej

Perły rozświetlają skórę i dodają włosom blasku. Do produkcji kosmetyków wykorzystuje się przeważnie pył z pereł hodowlanych lub z tańszej macicy perłowej. Pył zawarty w pudrze, kremie czy szamponie optycznie wygładza zmarszczki, rozjaśnia cienie, dodaje blasku włosom. Działa także jak naturalny filtr UV, bo lśniące drobiny odbijają promienie słoneczne. Perły również pielęgnują skórę, spłycają blizny i rozstępy. Zawierają aminokwasy i sole mineralne, które działają ujędrniająco, przyśpieszają odnowę komórek i nawilżają.

Właściwości kawioru


Kawior opóźnia powstawanie zmarszczek. Ma silne właściwości odżywcze, które zawdzięcza cennym składnikom. To m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe, które hamują utratę wody i opóźniają proces rogowacenia naskórka. Fosfolipidy odpowiadają za nawilżenie, jednocześnie przeciwdziałając utracie wody ze skóry. Fosfor zapewnia prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych, a witaminy A, D i E chronią przed wolnymi rodnikami. Kremy i balsamy z kawiorem są przeznaczone przede wszystkim do pielęgnacji cery dojrzałej, ponieważ wygładzają i nawilżają, zwiększają gęstość i elastyczność skóry, redukują zmarszczki.

Właściwości kolagenu morskiego

Kolagen morski poprawia sprężystość skóry i przywraca jej młody wygląd. Jest to naturalne, biologicznie aktywne białko otrzymywane z określonych gatunków ryb – najbardziej wartościowe uzyskuje się ze skóry tołpygi. Ten morski kolagen ma zdolność przenikania w głąb naskórka, a nawet do skóry właściwej i tam gromadzi wodę, zapewniając skórze prawidłowy poziom nawilżenia, przywracając jej odpowiednią elastyczność i napięcie. Razem z innym białkiem decydującym o wyglądzie skóry – elastyną, kolagen zapewnia jej sprężystość i spłyca nawet wyraźnie zarysowane zmarszczki. To cenny składnik kosmetyków do skóry dojrzałej.


Algi w kosmetykach. Właściwości i zastosowanie alg w kosmetyce

Algi dzięki swoim właściwościom znalazły szerokie zastosowanie w kosmetyce. Bogate w pierwiastki algi są chętnie wykorzystywane do produkcji kosmetyków. Jakie są rodzaje alg, jaki mają skład i dlaczego warto korzystać z produktów algowych?

Algi (inaczej wodorosty, glony) to rośliny wodne, które można spotkać w morzach, oceanach, jeziorach, rzekach, a nawet akwariach. Osiągają wielkość od kilku milimetrów do kilku metrów. Gromadzą niemal wszystkie pierwiastki, dlatego znalazły zastosowanie w produkcji kosmetyków. Dzięki swoim właściwościom algi są wykorzystywane w kosmetyce na różne sposoby.

Co zawierają algi?


Przede wszystkim należy zauważyć, że właściwości alg różnią się w zależności od ich rodzaju, jednak kilka składników jest wspólnych dla różnych gatunków tej rośliny, choć w poszczególnych odmianach ich zawartość bywa zmienna. Algi zawierają białka, tłuszcze, węglowodany, związki jodu, potasu, magnezu, chloru i żelaza. A oprócz tego śladowe ilości miedzi, cynku, kobaltu, wanadu, strontu oraz witaminy A, E, C i B1, B2, B5, B6, B12 i PP (B3, niacyny).

Kwas alginowy występujący w algach ma szczególne właściwości absorpcji wody. Dzięki temu znalazł zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym. Jako dodatek do żywności jest znany pod numerem E400, czyli spełnia rolę emulgatora w produkcji lodów czy napojów. W podobny sposób wykorzystuje się go w produkcji kosmetyków do zagęszczania żeli pod prysznic, szamponów czy past do zębów. Ponadto, kwas alginowy ma działanie nawilżające i ochronne.

Szacuje się, że nawet 60 proc. substancji czynnych, zawartych w algach, to polisacharydy, w tym ten najistotniejszy w przemyśle kosmetycznym kwas hialuronowy. Dzięki stosowaniu preparatów algowych z dużą zawartością tego kwasu skóra odzyskuje jędrność i elastyczność.

D-mannitol i sorbitol, czyli alkohole hydroksylowe, występujące w algach, mają szczególne znaczenie w kosmetyce, ponieważ nie tylko odżywiają i nawilżają skórę, ale również regulują naturalnie zachodzące w niej procesy, przede wszystkim produkcję łoju. Warto zauważyć, że kosmetyki z alg świetnie sprawdzają się w pielęgnacji cer mieszanych i tłustych, ponieważ regulują funkcje gruczołów łojowych i są bakteriostatykami hamującymi rozwój bakterii.

Istotnym składnikiem alg są lipidy, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe: arachidonowy, eikozapentaenowy, linolowy i rzadko spotykany gamma-linolenowy (GLA), które stymulują odbudowę i ochronę naskórka, łagodzą podrażnienia, a także działają antyalergicznie i przeciwzapalnie. Dzięki takim właściwości wykorzystuje się algi do produkcji kosmetyków przeznaczonych dla osób o cerze suchej i skłonnej do podrażnień.

Rodzaje alg - algi słodkowodne i morskie

Algi słodkowodne, wykorzystywane w kosmetyce, to przede wszystkim spirulina i chlorella. Pierwsza z nich charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością aminokwasów, witamin i minerałów, przez co szybko stała się popularnym środkiem pomagającym zachować młodość. W przemyśle kosmetycznym wykorzystuje się ją do produkcji preparatów przyspieszających gojenie skóry, regenerujących i odmładzających. Dzięki regularnemu stosowaniu kosmetyków ze spiruliną skóra odzyskuje świeżość i zdrowy kolor. Z kolei właściwości chlorelli sprawiły, że ten rodzaj alg znalazł zastosowanie w produkcji kosmetyków pielęgnujących i oczyszczających.

Brunatnice, zielenice i krasnorosty to z kolei algi morskie. Ich właściwości są podobne, jednak brunatnice są najbogatszym źródłem kwasu alginowego, a krasnorosty - agaru. Zielone algi stosuje się przede wszystkim do produkcji kosmetyków oczyszczającym. Najszersze zastosowanie w kosmetyce znalazły algi czerwone, które mają działanie nawilżające, oczyszczające i łagodzące, dzięki czemu nadają się do pielęgnacji skóry odwodnione, trądzikowej i nadwrażliwej.

Zastosowanie alg w kosmetyce

Na cellulit - zielone i brunatne algi morskie dodaje się do balsamów i żeli wyszczuplających. Zawierają  kwas alginowy, pobudzający mikrokrążenie w naczyniach włosowatych i ułatwiający usuwanie toksyn. Wspomagają go witaminy B, beta-karoten i enzymy, polepszające przemianę materii i wygładzające naskórek. Jod zaś przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.

Na trądzik i łojotok - bo zawierają dużo węglowodanów oraz siarki, które mają właściwości odkażające i stabilizują pracę gruczołów łojowych skóry. Oczyszczają skórę z toksyn i pomagają przywrócić jej naturalne pH.

Na naczynka - algi laminaria oraz spirulina zawierają rutynę i estynę, substancje wzmacniające i uszczelniające naczynia włosowate znajdujące się w skórze. Poprawiają ukrwienie skóry i łagodzą skłonność naczynek do pękania oraz stymulują mikrocyrkulację.

Jędrność i elastyczność - algi słodkowodne pobudzają podział komórkowy, a dzięki zawartości specjalnego białka (ao-sainy) wspomagają wytwarzanie elastyny i kolagenu w skórze, zwiększając jej elastyczność.

Autor: Anna Guttman - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"
miesięcznik "Zdrowie"

http://www.poradnikzdrowie.pl/uroda/kosmetyki/algi-w-kosmetykach-wlasciwosci-i-zastosowanie-alg-w-kosmetyce_36929.html

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.