Μεχρι τώρα, έχουμε κάνει αρκετές αναφορές στα αντιφεγμονώδη βότανα, στην αντιγφλεγμονώδη διατροφή, καθώς και τι σημαίνει η φλεγμονή για τον οργανισμό μας. Σε αυτό το άρθρο θα συγκεντρώσουμε όλα τα γνωστά βότανα που έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση σε μια λίστα η οποία θα εμπλουτίζεται διαρκώς.

Αντιφλεγμονώδη Βότανα

1. Κουρκούμη/Κουρκουμάς/Χρυσαλίδα/Turmeric

O κουρκουμάς/κορκούμη είναι από τα ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη βότανα – μπαχαρικά. Και στην Εναλλακτική Δράση έχουμε δημοσιεύσει δεκάδες σχετικά άρθρα με τεράστια βιβλιογραφία. Είναι διαχρονικά συνυφασμένο με τις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού και μεταβολισμού και υποστηρίζεται ιδιαίτερα από τις σύγχρονες επιστημονικές έρευνες, ενώ διαθέτει αποδεδειγμένα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Η χρήση της κουρκούμης κατάφερε να διαφοροποιήσει ολόκληρο το ιατρικό μοντέλο. Διαθέτει εκατοντάδες οφέλη αφού έχει αποδειχτεί ότι συμβάλει στην εξισορρόπηση πάνω από 160 διαφορετικών φυσιολογικών διεργασιών του σώματος.

2. Πιπέρι Καγιέν /Cayenne

Το πιπέρι ή πιπεριά καγιέν εκτός από την πολύ ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, έχει επίσης πολλά άλλα οφέλη για τον οργανισμό μας. Πάνω από 3.000 επιστημονικές μελέτες καταχωρημένες στην Εθνική Αμερικανική Βιβλιοθήκη της Ιατρικής υποστηρίζουν την χρήση του cayenne στην πρόληψη ή και αντιμετώπιση πολλών κοινών παθήσεων, όπως το έλκος, η καρδιοπάθεια και πολλά άλλα.

3. Αιμαμηλίδα / Hamamelis Virginiana

H Αιμαμηλίδα είναι ένα βότανο με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση αλλά ταυτόχρονα δρα ως αντιαιμορραγικό, στυπτικό, αγγειοσυσταλτικό. Όπως συμβαίνει με όλα τα στυπτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου υπάρχει αιμορραγία. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις αιμορροΐδες. Επειδή ασκεί αποσυμφορητική δράση μπορεί να εφαρμοσθεί σε περιπτώσεις κακώσεων (μώλωπες) ή σε περιπτώσεις φλεγμονωδών οιδημάτων. Επίσης η δράση του ως φλεβοσυσπαστικό, το κάνει ωφέλιμο σε προβλήματα από τις κιρσώδεις φλέβες.

4. Βαλσαμόχορτο/Σπαθόχορτο/Υπερικόν St John’s Wort

Το Βαλσαμόχορτο είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες βότανο. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Το βαλσαμόχορτο ή αλλιώς σπαθόχορτο είναι το πιο πολύτιμο βότανο της Ελληνικής Γης για το οποίο έχουμε επίσης γράψει δεκάδες άρθρα στην Εναλλακτική Δράση.  Η παράδοση λέει ότι το όνομά του, το πήρε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ, που θεράπευαν με αυτό, τις πληγές των τραυματισμένων σταυροφόρων. Βοηθά κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης για να ανακουφίσει από την ευερεθιστικότητα και την ανησυχία, έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, συνιστάται στην ελαφριά και μέτρια κατάθλιψη, είναι τονωτικό του ήπατος και της χολής. Το έγχυμά του συνιστάται για τα προβλήματα της πέψης και έχει πολύ φανερή θεραπευτική δράση σε πληγές, εγκαύματα και μώλωπες. Διαβάστε περισσότερα για το βαλσαμόχορτο

5. Τζίντζερ/Πιπερόριζα/Ζιγγίβερις/Ginger

Αντιφλεγμονώδη Βότανα: Πλήρης κατάλογος
Είναι ίσως το πλέον διαδεδομένο και διαθέσιμο μπαχαρικό στον πλανήτη με μακρά ιστορία στην ιατρική και τη φαρμακοποιία και μακροσκελή κατάλογο θεραπευτικών ιδιοτήτων Η αντιφλεγμονώδης δράση του είναι μεγάλη. Κατάγεται από την Νότια και Νοτιοανατολική Ασία όπου και καλλιεργήθηκε εκτενώς και η εισαγωγή της στην Ευρώπη άρχισε τον 1ο μ.χ. αιώνα ,μέσω Ινδιών. Η απαράμιλλη θεραπευτική κληρονομιά της πιπερόριζας έχει καταγραφεί και αξιοποιηθεί σε Ανατολή και Δύση, τα τελευταία 3000 χρόνια τουλάχιστον.

6. Σκόρδο

Το σκόρδο χρησιμοποιείται ως μέσο θεραπείας διαφόρων ασθενειών, ενώ πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι μειώνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και νεοπλασμάτων, και έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση. Οι ενώσεις θείου και συγκεκριμένα η ουσία αλλισίνη, φαίνεται ότι είναι τα ενεργά συστατικά του σκόρδου. Τα διαθέσιμα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το σκόρδο χρησιμοποιείται για περίπου 5.000 χρόνια, ενώ για 3.000 χρόνια χρησιμοποιείται στην Κίνα στον τομέα της ιατρικής. Ιστορικά, το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο για να αντιμετωπίσει μια πλειάδα παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης. Ανήκει επίσης στα ισχυρά αντιφλεγμονώδη βότανα.

7. Κανέλα

Η κανέλα καταπολεμά το σάκχαρο, ενώ σύμφωνα με την Βρετανική Βοτανική Φαρμακοποιία η κανέλα ενδείκνυται σε καταστάσεις τυμπανισμού και δυσπεψίας, γαστροπεπτικών κολικών με μετεωρισμό, αλλά και σε παρόμοιες καταστάσεις όπου επιπρόσθετα εμφανίζεται και ναυτία. Εξάλλου παραδοσιακά η κανέλα χρησιμοποιείτο ως θετικό στοιχείο προαγωγής της καλής πέψης αλλά και για καταστάσεις όπως κοιλιακές κράμπες, εντερική καντιδίαση, δυσβίωση, σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου κ.α. Τα πτητικά έλαια του κιννάμωμου φαίνεται ότι ασκούν αντισπασμωδική δράση ενώ ταυτόχρονα σκοτώνουν ένα πλήθος παθογόνων μικροοργανισμών. Διαβάστε περισσότερα.

8. Κόλιανδρος

Τα φύλλα του κόλλιανδρου περιέχουν βιταμίνη C, Α και Κ, καθώς και αιθέριο έλαιο και άλλες ουσίες. Οι σπόροι του περιέχουν λιναλοόλη και πινένιο, που τους δίνουν τη γεύση εσπεριδοειδούς. Περιέχουν επίσης, σημαντικές ποσότητες σε σελήνιο, μαγγάνιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και διαιτητικές ίνες. Ο κόλιανδρος περιέχει ακόμη, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, τανίνη και σάκχαρο. Έτσι, εκτός από αντιφλεγμονώδης έχει και την ιδιότητα να αποβάλλει τα βαρέα μέταλλα από τον οργανισμό μας. Διαβάστε περισσότερα για τον κόλιανδρο

9. Μάραθος

Είτε χρησιμοποιείται ως βολβός λαχανικών ή ως σπόρος, διαθέτει ένα σωρό αντιγηραντικές ιδιότητες. Είναι αντιφλεγμονώδης και εξαιρετικά ωφέλιμος για το πεπτικό σύστημα διότι αποτελεί μια αντιμυκητιασική (καταπολεμά τον μύκητα Κάντιντα) και αντιβακτηριακή ουσία. Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και μέταλλα.

10. Μαϊντανός

μαϊντανός Αντιφλεγμονώδη Βότανα: Πλήρης κατάλογος
Ο Μαϊντανός έχει ιδιαιτέρως υψηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη, βιταμίνη C, φολικό οξύ, σίδηρο και άλλα μέταλλα ενώ διαθέτει αντιφλεγμονώδη φλαβονοειδή που δρουν ως εξολοθρευτές ελεύθερων ριζών. Έχει επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες και μειώνει το σάκχαρο στο αίμα. Είναι ένα απαραίτητο συστατικό για να δείχνετε νέοι, γι’ αυτό φροντίστε να τον καταναλώνετε τακτικά!

11. Δεντρολίβανο

Το δεντρολίβανο αποτελεί σημαντικό αντιγηραντικό που περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, ενώ λειτουργεί επίσης και ως ήπιο αποτοξινωτικό του ήπατος. Αυτό το βότανο διεγείρει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη βελτίωση της πέψης. Το δεντρολίβανο ενδυναμώνει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που ωφελεί το δέρμα και τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, γι’ αυτό άλλωστε ίσως ονομάζεται και βότανο της μνήμης. Διαβάστε περισσότερα για το δεντρολίβανο

12. Θυμάρι

To θυμάρι χρησιμοποιείται κατά της ουλίτιδας, της τερηδόνας και της οδοντικής πλάκας. Είναι αποτελεσματικό κατά του πονόλαιμου και του έντονου βήχα. Προκαλεί απόχρεμψη και μειώνει τους περιττούς σπασμούς. Η θυμόλη και βορνεόλη που περιέχει του προσδίδουν ιδιαίτερες αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Το ρόφημα βοηθά την εντερική λειτουργία και καταπραύνει τα φουσκώματα. Καταπολεμά την ατονία και το άγχος, την ψυχική και σωματική εξάντληση, την κατάθλιψη και την απάθεια. Διαβάστε περισσότερα για το θυμάρι

13. Ρίγανη

Η ρίγανη περιέχει επίσης θυμόλη και θεωρείται το βότανο με την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση, η οποία είναι 4 φορές υψηλότερη ανά γραμμάριο από την αντίστοιχη των βατόμουρων. Εκτός από τη θυμόλη, περιέχει καρβακρόλη (ένα άλλο έλαιο), η οποία έχει αντιμυκητιακές, αντιβακτηριακές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες. Όλες αυτές οι αντιφλεγμονώδεις ουσίες μαζί καθιστούν τη ρίγανη ένα από τα πιο ευεργετικά βότανα που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας.

14. Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο περιέχει πτητικό έλαιο που περιλαμβάνει 30% θουγιόνη, 5% κινεόλη, λιναλόλη, βορνεόλη, καμφορά, σαλβένιο και πινένιο, ένα πικρό στοιχείο, τανίνες, τριτερπενοειδή, φλαβονοειδή, οιστρογόνες ουσίες και ρητίνη. Το φυτό αυτό που έχει ισχυρή και αρωματική μυρωδιά και θερμή, υπόπικρη γεύση, περιέχει 2% πράσινο αιθέριο έλαιο, ανάλογο με εκείνο της αψιθιάς, περιέχει εκτός των παραπάνω και τανασετόνη και πικρές ουσίες όπως πικροσαλβίνη κλπ. Τέλος, 1 κιλό εκχυλίσματος φασκόμηλου περιέχει 6000 διεθνείς μονάδες εστρόνης. Διαβάστε περισσότερα για το φασκόμηλο

15. Δυόσμος

http://enallaktikidrasi.com/2016/06/antiflegmonodi-votana/
Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται εξωτερικά σε μυαλγίες και νευραλγίες. Πρέπει όμως να αποφεύγεται η επαφή των παρασκευασμάτων που περιέχουν αιθέριο έλαιο με το πρόσωπο και με τη μύτη. Ως έγχυμα χρησιμοποιείται κατά της γαστρίτιδας, των κολικών και της δυσπεψίας. Διευκολύνει την έκκριση της χολής. Επίσης, υποβοηθά την εφίδρωση στον πυρετό και τη γρίπη. Το βράσιμο των φύλλων σε νερό και η εισπνοή των υδρατμών βοηθά κατά του κρυολογήματος.

16. Γλυκόριζα

Η ρίζα είναι πλούσια σε σαπωνίνες και, ανάμεσά τους, σε γλυκυρριζίνη, (γλυκυρριζικό οξύ), σε ποσοστό 6-10%, μια ουσία 50 φορές πιο ισχυρή ως γλυκαντικό από τη ζάχαρη. Περιέχει ακόμη φλαβονόνες, αμίνες (1-2%), αμινοξέα, γλυκόζη και σακχαρόζη, και ένα πτητικό αιθέριο έλαιο (0.047%). Τα φαρμακολογικά χαρακτηριστικά της γλυκύρριζας, όπως έχουν προκύψει από τις μελέτες, είναι πολύπλευρα: Παρουσιάζει οιστρογονική δράση, δράση κορτιζόλης (αντιφλεγμονώδες), αντιαλλεργική, αντιβακτηριακή, είναι αποτελεσματική κατά των ιών, των τριχομονάδων, χολαιρετικό, αποχρεμπτικό, αντιβηχικό. Πρέπει να θυμηθούμε ότι η γλυκύρριζα περιέχει πολλά συστατικά, ιδιαίτερα φλαβονοειδή, για να αιτιολογήσουμε ένα τόσο πλούσιο φαρμακολογικό προφίλ.

17. Αγριάδα

Είναι από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά και συμπεριλαμβάνεται σε πολλούς συνδυασμούς για τη θεραπεία του προστάτη. Φυσικό αντιβιοτικό και από τα πιο φημισμένα διουρητικά. Είναι μαλακτικό χωρίς παρενέργειες, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και μειώνει τη χοληστερίνη του αίματος. Βοηθά ενάντια στους κολικούς του συκωτιού, στις πέτρες στη χολή, στη χρυσή και την κυτταρίτιδα. Δρα ως αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες σε ουρικές λοιμώξεις, όπως κυστίτιδα, ουριθρίτιδα, προστατίτιδα(σε άριστο συνδυασμό με Αχιλλαία), στον ρευματισμό και τα αρθριτικά τις ασθένειες του δέρματος και την ηπατίτιδα. Είναι ωφέλιμο για νεφρόλιθους και ψαμμίαση (άμμο στα νεφρά).

18. Μαντζουράνα

Η μαντζουράνα είναι μια από τις ισχυρότερες πηγές φυσικών αντιοξειδωτικών. Τα δραστικά συστατικά που περιέχει, είναι το αιθέριο έλαιο, που αποτελείται από ένυδρο σαβινένιο, λιναλοόλη, καρβακρόλη και άλλα τερπένια, τα φλαβονοειδή, το καφεϊνικό και ροζμαρινικό οξύ και τα τριτερπενοειδή. Περιέχει επίσης, θυμόλη, πτητικά έλαια, στυπτικές και πικρές ουσίες και 40% φυτικές ίνες. Περιέχει ακόμη, ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Οι βιταμίνες της είναι η βιταμίνη C, Α, Κ, β καροτίνη, Β6, φολικό οξύ και νιασίνη. Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία της είναι ο σίδηρος, φώσφορος, κάλιο, μαγγάνιο, ασβέστιο και ψευδάργυρος. Διαβάστε περισσότερα για τη Μαντζουράνα

19. Αλθαία

Η αλθαία χρησιμοποιείται κυρίως για πεπτικά προβλήματα και συστήνεται ιδιαίτερα σε όλες τις φλεγμονές του πεπτικού σωλήνα, όπως φλεγμονές του στόματος, ουλίτιδα, γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος, εντερίτιδα και κολίτιδα καθώς επίσης καταπραΰνει τις στομαχικές διαταραχές, το βήχα, τη βρογχίτιδα και το κρύωμα. Επίσης βοηθά σε δερματικές παθήσεις και διαταραχές, πόνους μυών και τενόντων.

20. Τίλιο

http://enallaktikidrasi.com/2016/06/antiflegmonodi-votana/
Τα άνθη της φλαμουριάς περιέχουν φυτική βλέννα, αιθέριο έλαιο (φαρνεσόλη) που προσφέρει το όμορφο άρωμα, φλαβονοειδή (κβερτεκίνη, καιμφερόλη), καφεϊκό και άλλα οξέα, μικρή ποσότητα σαπωνίνης, εσπεριδίνη, βανιλίνη, τανίνη και γλίσχρασμα. Ο φλοιός της περιέχει πολυφαινόλες και κουμαρίνες. Διαβάστε περισσότερα για το Τίλιο

21. Πεντάνευρο

Οι φύλλα του πεντάνευρου χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από τον βήχα και τη θεραπεία των ερεθισμένων βλεννογόνων εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Τα δραστικά συστατικά του παρέχουν αντιβακτηριακή και αντιμικροβιακή δράση και προσφέρουν αντιφλεγμονώδη και αντιτοξικά αποτελέσματα. Κλινικές δοκιμές έχουν αποκαλύψει την αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση του βήχα, του κρυολογήματος και τον ερεθισμό των πνευμόνων. Τα φύλλα του ανακουφίζουν από τον ξηρό βήχα μειώνοντας τη δημιουργία βλέννας στους πνεύμονες.

22. Κρεόζωτο

Πρόκειται για μια άλλη φυσική θεραπεία που χρησιμοποιείται από Αμερικανούς ιθαγενείς. Είναι γεμάτο με ισχυρά αντιοξειδωτικά ικανά να αντιμετωπίζουν τους ερεθισμούς. Το κρεόζωτο περιέχει επίσης νορδιυδρογουαϊαρετικό οξύ (NDGA), το οποίο είναι γνωστό για την αντιισταμινική δράση του. Επίσης, αναστέλλει την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να παράγουν ενέργεια. Το βάμμα κρεόζωτου προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα, ενώ το τσάι του αποτελεί άριστο αποχρεμπτικό.

23. Γαρίφαλο

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του γαρίφαλου αλλά και του ελαίου που προέρχεται από αυτό είναι πασίγνωστες. Τα αντιοξειδωτικά οφέλη του είναι υψηλότερα από κάθε άλλο μπαχαρικό, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Το γαρίφαλο περιέχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες αποδεδειγμένα προστατεύουν από την τοξικότητα περιβαλλοντικών ρύπων όπως ο τετραχλωράνθρακας, την εμφάνιση καρκίνου του πεπτικού συστήματος και τη φλεγμονή των αρθρώσεων.

24. Πράσινο Τσάι

Παρά το γεγονός ότι το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη και τανίνες, έχει αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες είναι αποτελεσματικές για την καταπολέμηση των αλλεργιών και τις φλεγμονές. Το τσάι επίσης βοηθάει στην θεραπεία για τα συμπτώματα της αλλεργίας, όπως υγρά μάτια, φτέρνισμα και ο βήχας.

25. Κεράσια

http://enallaktikidrasi.com/2016/06/antiflegmonodi-votana/
Τα κεράσια αποτελούν μία από τις πιο ισχυρές αντιφλεγμονώδεις τροφές. Τόσο τα γλυκά, όσο και τα ξινά κεράσια είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων. Το κόκκινο χρώμα του κερασιού, οφείλεται στην χρωστική ουσία ανθοκυάνη, ένα διατροφικό αντιοξειδωτικό, που το βρίσκουμε σε συγκέντρωση στη φλούδα του. Τα κεράσια είναι πλούσια στην σταθερή αντιοξειδωτική ουσία μελατονίνη. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία οφείλεται στην παρουσία των φυτοχημικών και τη βήτα καροτίνη. Τα κεράσια περιέχουν επίσης, πολλές βιταμίνες της οικογένειας Β και βιταμίνη C, φολικό οξύ, νιασίνη και ριβοφλαβίνη. Περιέχουν ακόμη, ποσότητες σιδήρου, χαλκού, μαγνησίου, μαγγανίου, ψευδάργυρου, καλίου και πρωτεϊνών. Τα κεράσια και κυρίως τα πετροκέρασα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φλαβονοειδή, πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά, που είναι πολύτιμα για την υγεία. Τέτοιες ουσίες είναι η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το β-καροτένιο. Διαβάστε περισσότερα για τα κεράσια

26. Μανιτάρια Κόρντισεπς Σίνενσις

Πολλά βιοδραστικά συστατικά του Κόρντισεπς Σίνενσις έχουν εξαχθεί συμπεριλαμβανομένων: νουκλεοσίδια, πολυσακχαρίτες, στερόλες, πρωτεΐνες, αμινοξέα και πολυπεπτίδια. Επιπρόσθετα, οι αντίστοιχες φαρμακολογικές δράσεις που έδειξε η μελέτη είναι: αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιαποπτωτικές και ανοσορρυθμιστικές. Ως εκ τούτου, οι διαφορετικές επιδράσεις του Κόρντισεπς Σίνενσις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενάντια σε διάφορες διαταραχές και να χρησιμοποιηθούν ως αναφορά για την μελλοντική μελέτη του Κόρντισεπς Σίνενσις. Διαβάστε περισσότερα για τα Κόρντισεπς Σίνενσις

27. Τσουκνίδα

Η τσουκνίδα περιέχει φλαβονοειδή, αμίνες, γλυκοκινόλη και ανόργανα συστατικά. Περιέχει βιταμίνες Α, C, Ε, Κ, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο, κάλιο, μαγγάνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και σελήνιο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και φυλλικό οξύ. Περιέχει επίσης και πολλά φυτοχημικά στοιχεία όπως το λυκοπένιο, β-καροτένιο, καφεϊκό οξύ και βεταΐνη. Τα φύλλα περιέχουν επίσης, μια ισταμινική ουσία, μυρμηγκικό οξύ, πυρίτιο και τανίνη. Κατά τον Saladin, το φυτό περιέχει νιτρικό ασβέστιο, οξείδιο του σιδήρου, ξυλώδη ουσία και χλωροφύλλη. Είναι πλούσια σε άλατα και οι κορυφές του φυτού περιέχουν ακόμη, χαλκό, χλώριο, νάτριο και ορμόνες. Διαβάστε περισσότερα για τη τσουκνίδα

28. Άνηθος

Ο άνηθος περιέχει 4% πτητικό έλαιο, το οποίο περιλαμβάνει την καρβόνη, τη λιμονίνη και τη φελανδρίνη. Περιέχει επίσης, φλαβονοειδή, κουμαρίνες, ξανθόνες και τριτερπένια, έχει σημαντική περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, C και του συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγγάνιο, άφθονο κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο. Ακόμη,10-20% φυτικό έλαιο, πρωτεΐνες, αμίνες, μπεργκαπτένη, ουμπελιπρενίνη, σκοπολετίνη, εσκουλετίνη, ουμπελιφερόνη, κοφείνη, χλωρογενικό οξύ και είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες βότανο. Διαβάστε περισσότερα για τον άνηθο

29. Πασχαλιά

Τα λουλούδια της πασχαλιάς, όπως και κάποια άλλα είδη λουλουδιών, περιέχουν στα πέταλά τους μεγάλες ποσότητες αλκαλοειδών που έχουν αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση. Διαβάστε περισσότερα για την πασχαλιά

30. Κενταύριο

http://enallaktikidrasi.com/2016/06/antiflegmonodi-votana/
Το κενταύριο περιέχει γλυκοσιδικά πικρά στοιχεία, γεντιοπικρίνη και ερυθροκενταυρίνη, ενώσεις του νικοτινικού οξέως, ίχνη αιθέριου ελαίου, ελαιανολικό οξύ και άλλα οξέα και ρητίνη. Περιέχει επίσης, φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή, ξανθάνες και σεκοϊριδοειδή όπως αβεροσίδη, τριτερπένια και κηροειδή ύλη, από την οποία εξάγεται ρητινώδης ουσία (κενταυρορητίνη), παράγωγα ξανθονίνης και σάκχαρο. Διαβαστε περισσότερα για το κενταύριο

31. Τσάι Oolong

Το ισχυρότερο αντιφλεγμονώδες τσάι. Για πάνω από 3.000 χρόνια το τσάι χρησιμοποιούνταν ως φαρμακευτικό ρόφημα. Σήμερα, η σύγχρονη επιστήμη έχει ανακαλύψει ότι ένας ειδικός τύπος τσαγιού, το Oolong, προσφέρει μοναδικά αντιαλλεργικά οφέλη. Το τσάι Oolong φτιάχνεται από φύλλα τσαγιού μερικής ζύμωσης, γεγονός που του δίνει μια χαρακτηριστική γλυκιά γεύση. Το κινεζικό τσάι Oolong είναι παλαιότερο από το Ταϊβανέζικο. Τα φύλλα τσαγιού είναι πλούσια σε φυσικές ενώσεις που ονομάζονται κατεχίνες, οι οποίες ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών. Η ζύμωση μεταβάλλει τη φύση των κατεχινών, πράγμα που αλλάζει τις φυσιολογικές επιδράσεις του τσαγιού. Διαβάστε περισσότερα για τσάι Oolong

32. Γαϊδουράγκαθο

Το γαϊδουράγκαθο είναι ένα βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια για την ενίσχυση της υγείας του ήπατος, των νεφρών και της χοληδόχου κύστης. (1) Περιέχει το φλαβονοειδές σιλυμαρίνη, το οποίο πιστεύεται ότι διαθέτει πολλά οφέλη όπως είναι η προστασία του ήπατος, αλλά και αντιοξειδωτικές, αντιιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.  Η σιλυμαρίνη, η οποία αποτελεί το δραστικό συστατικό του, στην πραγματικότητα είναι μια ομάδα ενώσεων (σιλιμπινίνη, σιλιδιανίνη και σιλικριστίνη) που συνδυάζονται προκειμένου να παρέχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία.  Έχει αντιινώδεις ιδιότητες, που σημαίνει ότι εμποδίζει τη δημιουργία ουλώδους ιστού και πιστεύεται ότι δρα ως «παράγοντας αποκλεισμού τοξινών» αναστέλλοντας την πρόσδεση του τοξινών στους υποδοχείς των κυτταρικών μεμβρανών του συκωτιού. Η σιλυμαρίνη δεν χρησιμοποιείται μόνο για τη θεραπεία της αλκοολικής ηπατοπάθειας, της οξείας και χρόνιας ιογενούς ηπατίτιδας και των ασθενειών του ήπατος που προκαλούνται από τις τοξίνες, αλλά έχει αποδειχτεί από μελέτες σε ζώα ότι αυτή η ισχυρή ένωση μειώνει την ηπατική βλάβη που προκαλείται από διάφορα φάρμακα και περιβαλλοντικές τοξίνες.

33. Αλόη

Γνωστή και ως «φυτό της αθανασίας» αλλά και ως ιαματικό φυτό, αγαπημένη της Ιατρικής και της κοσμετολογίας, η αλόη είναι στην πραγματικότητα το θαυματουργό φυσικό συστατικό για άψογο δέρμα. Με ενυδατικές, ρυθμιστικές, καθαριστικές και θεραπευτικές ιδιότητες, κατάλληλη για κάθε τύπο επιδερμίδας, είναι το φυτό που διαθέτει το μακρύτερο ίσως κατάλογο χρήσης στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία. Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, όπως Α, Ο και Ε, περιέχει επίσης φυλλικό οξύ, Β1, Β2, Β3, Β6, ενώ είναι μία από τις ελάχιστες φυτικές πηγές της βιταμίνης Β12. Μέταλλα: Ασβέστιο, ποτάσιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, χαλκό, νάτριο, κάλιο, χρώμιο, σίδηρο και το αντιοξειδωτικό σελήνιο. Ενζυμα: Αρκετούς τύπους, μεταξύ των οποίων και τη βραδυκινάση, με εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες για το δέρμα και τους ιστούς. Επίσης, οξειδάση, καταλάση, αμυλάση, κελλουλάση, λιπάση, αλανινάση, φωσφατάση, κρεατινική φωσφοκινάση, υδρογονάση.

34. Γκίνγκο Μπιλόμπα

Στο σύγχρονη βοτανοθεραπεια το Γκινγκο χρησιμοποιείται από τους θεραπευτές για την αντιμετώπιση αρκετών ασθενειών και όχι άδικα. Μία από τις σημαντικότερες ιδιότητες του Γκινγκο είναι πως βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα και βοηθάει σημαντικά στην οξυγόνωση των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η πολύ σημαντική δράση έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Η καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου (καταναλώνει το 20% του συνολικού οξυγόνου) συμβάλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι η απώλεια μνήμης, η απώλεια της δυνατότητας συγκέντρωσης και γενικότερα των νοητικών δυσλειτουργιών που συνδέονται κυρίως με τα γηρατειά – συμπεριλαμβανομένης και της νόσου Altzheimer. Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση

35. Αστράγαλος/ astragalus

Tο Astragalus είναι από τα δυνατά αντιφλεγμονώδη βότανα. Ενισχύει τo ανοσoποιητικό, αυξάνοντας τα επίπεδα ορισμένων τύπων κυττάρων που καταπολεμούν παθογόνους εισβολείς. Αυτά είναι τα μακροφάγα και τα φυσικά κύτταρα φονείς.  Aυξάνει, επίσης, τα επίπεδα των αντισωμάτων στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτές οι ενώσεις προσδένονται σε ξένους εισβολείς, και το ανοσοποιητικό σύστημα αναλαμβάνει να τους καταστρέψει. Περαιτέρω το Astragalus διεγείρει την παραγωγή ιντερφερόνης, μιας ισχυρής αντι-ιικής ένωσης που σταματά τη δράση του ιού.  To Astragalus υποστηρίζει, ακόμη, το μυελό των οστών, το χώρο της ωρίμανσης των λευκών αιμοσφαιρίων.

36. Αχιλλέα

Περιέχει 1,4 % αιθέριο έλαιο, το οποίο έχει μπλε χρώμα και περιέχει την αζουλίνη έως 51% η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Περιέχει ακόμα βορνεόλη, τερπινεόλη, λιναλοόλη, σαβινένιο, χαμαζουλένιο που είναι αντιφλεγμονώδη και αντιαλλεργικό, καμφορά, σινεόλη, ισοαρτεμισία κετόνη και ίχνη θουξόνης. Και το χαμομήλι περιέχει αζουλένιο που είναι ένα σεσκιτερπενικό δικυκλικό.
Επίσης η Αχιλλέα περιέχει σεσκιτερπενικές λακτόνες, οι οποίες είναι η μιλλεφολίδη και η ακέτυλο βαλχανολίδη οι οποίες είναι πικρές και τονωτικές ουσίες, φλαβονοειδή τα οποία είναι υπεύθυνα για την αντισπασμωδική δράση της Αχιλλέας, πολυακετυλένια, τριτερπένια, φυτικές χρωστικές, οι οποίες διευρύνουν τις περιφερειακές αρτηρίες και συντελούν στη διάλυση θρόμβων.
Συνεχίζεται…
© Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνο με πλήρη διατήρηση της μορφοποίησης και των συνδέσμων

 http://enallaktikidrasi.com/2016/06/antiflegmonodi-votana/

Publikowanie komentarza

Obsługiwane przez usługę Blogger.