Masz problem z wypryskami, rozszerzonymi porami, a może z zaskórnikami? Zapomnij o nich dzięki temu specyfikowi!

Kwas salicylowy, bo o nim mowa, należy do grupy kwasów BHA (beta-hydroksykwasów), których używanie poleca się zwłaszcza posiadaczkom tłustej i problematycznej cery.
Przy niskim stężeniu kwasu, ok. 2-procentowym, możemy zaobserwować jego przeciwzapalne i antyseptyczne działanie. To właśnie dzięki temu kwas ten stosowany jest w wielu kosmetykach i preparatach przeciwtrądzikowych. 

Dlaczego warto sięgnąć po kwas salicylowy?

Kwas ten będzie dla Ciebie zbawienny, jeśli masz trądzik lub na Twojej twarzy niedoskonałości pojawiają się nawet sporadycznie. Posiada on bowiem właściwości hamujące jedną z głównych przyczyn powstawania zmian na twarzy - nadmierną keratynizację, czyli, po prostu odblokowuje pory z nadmiaru nieusuniętego sebum.
Dzięki działaniu kwasu salicylowego pory stają się również węższe i nie "zapychają się" tak bardzo. Ponadto, kwas ten wnika głębiej pod skórę i leczy również tworzące się stany zapalne, które skutkowałyby wypryskiem.

Jak stosować kwas salicylowy?

Po kwas ten warto sięgać jak najczęściej, a jeśli mamy poważniejsze problemy, to nie należy przestawać użytkowania produktów z tym kwasem w składzie. 
Uważajmy jednak na to, aby nie korzystać z kilku produktów z kwasami jednocześnie, aby nie podrażnić lub zbyt mocno nie wysuszyć skóry, bo będzie to skutkowało jedynie jej "obroną" i jeszcze większym łojotokiem.
Produktów z kwasami nie wolno również stosować w ciąży i podczas karmienia piersią! Jeśli więc podejrzewasz, że możesz być w stanie błogosławionym, koniecznie zrezygnuj z nakładania na twarz kosmetyków z kwasami!


Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.