Opuncja figowa rośnie m.in. w krajach Basenu Morza Śródziemnego, a także w Ameryce Południowej, tworząc wyjątkowy krajobraz. Ale owoce tej rośliny są nie tylko interesującą ozdobą. Pozyskiwany z nich olejek znalazł szerokie zastosowanie także w kosmetyce. Poznaj jego właściwości i sprawdź, czy przyda ci się w codziennej pielęgnacji.

Olejek z opuncji figowej – właściwości

Olejek z opuncji figowej jest wytwarzany ze znajdujących się w owocach rośliny pestek. Jest niezwykle drogocenny, ponieważ do przygotowania 1 litra potrzebne jest aż ok. 450-500 kg owoców i ok. miliona (sic!) pestek. Ma delikatnie kwaśny, ale przyjemny zapach.
Olejek z opuncji figowej zawiera wiele cennych substancji odżywczych, które korzystnie wpływają m.in. na stan twojej skóry. Znajdują się w nim takie substancje jak:
  • kwas linolowy (z grupy Omega 6) – to nienasycony kwas tłuszczowy, który przyczynia się do prawidłowego nawodnienia, nawilżenia i natłuszczenia skóry, pomagając wzmocnić warstwę lipidową naskórka. To zaś przekłada się na łatwiejszą regenerację skóry podrażnionej i szybsze gojenie się;
  • fitosterole – uczestniczą one w regulowaniu procesów wewnątrzkomórkowych, co również wspomaga regenerację i wzmocnienie naskórka oraz zapobiega przesuszeniu skóry, a także przyczynia się do jej wygładzenia i zwiększenia elastyczności,
  • witamina E w postaci gamma-tokoferolu, która wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, a tym samym przeciwdziała wolnym rodnikom i spowolnia proces starzenia się skóry.
To właśnie z uwagi na zawartość wyżej wymienionych substancji olejek z opuncji figowej bywa nazywany naturalnym botoksem. Jest więc wykorzystywany w wielu kosmetykach z gamy anti-aging.
Warto pamiętać, że na rynku dostępne są także olejki i ekstrakty z kwiatów opuncji figowej. Zawierają one jednak znacząco mniej odżywczych składników niż olejek z pestek – dlatego warto dobrze się przyjrzeć kupowanemu produktowi.

Olejek z opuncji figowej – zastosowanie

Olejek doskonale sprawdza się w codziennej pielęgnacji skóry – zwłaszcza twarzy. Możesz go potraktować np.:
  • jako serum pielęgnacyjne pod krem na noc,
  • jako serum pod oczy – pomoże zredukować cienie i „worki”,
  • jako substytut kremu, zwłaszcza na noc – w obu przypadkach aplikuj kilka kropli rozgrzanych w dłoni po uprzednim umyciu twarzy i jej stonizowaniu,
  • jako składnik domowego, dwufazowego płynu do demakijażu – wystarczy dodać kilka kropli do żelu hialuronowego i wmasować w skórę przy pomocą wacika lub palcami, aby pozbyć się resztek makijażu,
  • jako dodatek do kremu na dzień czy na noc – wlej kilka kropli do słoiczka swojej ulubionej formuły i wymieszaj,
  • jako serum do dekoltu, biustu i innych partii ciała – możesz go np. wklepać w ewentualne rozstępy, przebarwienia i inne niedoskonałości, aby wspomóc regenerację skóry.
Jeśli szukasz naturalnego wsparcia codziennej pielęgnacji skóry, zależy ci na jej wygładzeniu, nawilżeniu i „odmłodzeniu” – olejek z opuncji figowej może być dobrym rozwiązaniem. Spróbuj i przekonaj się, czy to produkt również dla ciebie.

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.